促交流,助成长,提质量|理工教研组阶段性磨课总结 Seminar on Professionally Lecturing

发布日期:2022-12-15 浏览量:

为了进一步提升专业课程教师的整体授课质量和适应学情不断变化的需求,广州工商学院东北州立联合科技学院教学工作部理工教研组在张玉婷主任的指导下,定期开展专业课程磨课活动。磨课活动不仅营造了浓郁的教研氛围,为每一位教师提供了教学经验交流与分享的互动平台,更是促进了教师的个人成长,培育教师的创新精神,引发教师对如何持续优化课堂教学的深度思考。并且,磨课活动还是教育工作理论联系实际、满足学生的学习需要和促进课程质量不断提升的现实要求。

十二月初以来,随着学校教学安排的调整,老师们的授课模式逐渐从线下教学转变为线上线下混合式教学模式。对于新入职的年轻教师而言,这是一个新的挑战。在教研组的磨课活动中,拥有线上教学实践经验的教师积极地为其他教师分享了自己的心得,总结了混合式教学的注意事项并提出了相关建议,达到了预期的目标和取得了良好的效果。

此外,针对教学工作遇到的各类问题,教研组的磨课活动也进行了充分的讨论与研究,形成了统一有效的解决方案。最后,磨课活动总结了教学工作开展以来取得的成效与存在的不足,在活动中积蓄力量,从而不断地提升教师能力水平和教学质量。

For the purpose of improving overall lecturing quality, and adjusting to changing study environment of college students, a series of seminars on the topic of professionally lecturing were held by Ms. Yuting Zhang recently. Such seminars brought tremendous benefits to each individual teacher and fulfilled various requests about learning from students.

Due to changing of teaching arrangement and schedule, offline lecturing was replaced by online lecturing gradually since the beginning of December this year, which gave challenges to novices who had not been in such situations before. During the seminars, other teachers actively and selflessly shared their experience on how to act appropriately in online courses.

Besides, seminars also discussed different issues during the day-to-day lecturing process, and came up with effective solutions. Overall, such seminars gained great achievements and led to better lecturing quality.